كاویانی عنوان كرد؛
تغذیه زنان چگونه باید باشد
به گزارش آروما، مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه، نکاتی را در مورد تغذیه زنان در دوران حاملگی تا پساقاعدگی توضیح داد.
به گزارش آروما به نقل از مهر، مینا کاویانی، دوران باروری را یکی از مهم ترین دوران زندگی یک زن برشمرد که از زمان بلوغ شروع می شود، با حاملگی و شیردهی ادامه یافته و در نهایت با پساقاعدگی پایان می پذیرد. به نقل از ایشان، تغذیه یکی از مهم ترین عواملی است که در تمام این دوره ها سلامت یک زن را تحت تاثیر قرار می دهد و به بیان نکته های مهمی در این حوزه پرداخت. این کارشناس تغذیه ضمن اشاره به خصوصیت های دوران بلوغ در زنان اظهار داشت: با عنایت به شروع پدیده عادت ماهیانه و دفع خون از بدن در این دوران، توجه به دریافت میزان کافی آهن بخصوص از منابع غذایی با منشأ حیوانی نظیر انواع گوشت قرمز خیلی مهم است. وی تصریح کرد: در این دوره در صورت ضرورت باید از مکمل آهن هم طبق نظر پزشک استفاده گردد. در غیر این صورت امکان بروز کم خونی فقر آهن وجود دارد که منجر به بروز عوارضی نظیر بی حالی، خستگی، کمبود رشد و کاهش قدرت یادگیری و تمرکز می شود. کاویانی تصریح کرد: در این دوره از زندگی دختران برای رشد بخصوص رشد قدی به مقادیر کافی از مواد مغذی نیاز دارند. به نقل از ایشان، این مواد مغذی شامل پروتئین باکیفیت بالا، کربوهیدرات های سبوس دار، چربی های دارای اسیدهای چرب ضروری، مواد معدنی مانند کلسیم، روی، آهن و انواع ویتامین ها (ویتامین های محلول در چربی (A، D، E، K) و محلول در آب ( گروه B و ویتامین C) هستند که با داشتن برنامه غذایی صحیح این مواد مغذی قابل تأمین است. کاویانی ضمن اشاره به ابتلای دختران نوجوان به آکنه یا جوش های پوستی در دوره بلوغ به علت تغییرات هورمونی اظهار داشت: مصرف میوه ها و سبزی های تازه ضمن تأمین ویتامین ها و مواد مورد نیاز می تواند به تأمین آب و شادابی پوست آنان کمک کنند. همینطور با داشتن فیبر غذایی از اضافه وزن و چاقی پیشگیری کند. وی تصریح کرد: حاملگی در نوجوانی نیازهای تغذیه ای زن را مضاعف می کند چونکه علاوه بر مادر، جنین او هم درحال رشد است. این کارشناس تغذیه، دوران حاملگی را از دوره های مهم زندگی زنان برشمرد که بدن در شرایط استرس فیزیولوژیک قرار می گیرد. به نقل از ایشان، در دوره حاملگی نیاز تغذیه ای بدن بگونه ای است که علاوه بر حفظ سلامت مادر، مواد مغذی مورد نیاز جنین هم باید تأمین شود تا این دوره را به سلامت به طی نماید. البته این مورد به معنای دو برابر شدن مصرف مواد غذایی از آغاز حاملگی نیست. کاویانی، کاهش مصرف قندهای ساده و مواد غذایی حاوی آن، خودداری از مصرف نمک اضافی و مواد غذایی و تنقلات حاوی آن و مصرف منابع فیبر غذایی مانند غلات سبوس دار، سبزی ها و میوه ها را سبب کاهش مشکلاتی نظیر یبوست در دوران حاملگی عنوان نمود و همینطور نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات سالم مانند آبمیوه تازه طبیعی را به مادران سفارش کرد. این کارشناس تغذیه اسید فولیک را یکی از مهم ترین ویتامین های گروه B برشمرد که در ساخت و تکمیل لوله عصبی جنین نقش دارد و اضافه کرد: سبزی های برگ سبز و کلم بروکلی از منابع خوب اسید فولیک هستند که باید در برنامه غذایی مادران آبستن گنجانده شود. وی، ید را یکی از مهم ترین مواد معدنی ضروری برای رشد مغز جنین عنوان نمود و تصریح کرد: زنان آبستن باید منابع غذایی حاوی ید (ماهی و غذاهای دریایی) را در برنامه غذایی خود گنجانده و ضمن پرهیز از زیاده روی در مصرف نمک، تنها از نمک تصفیه شده یددار استفاده نمایند. کاویانی به زنان سفارش کرد که قبل از ورود به دوران حاملگی وزن بدن خویش را در حد سالم قرار دهند تا گرفتار مشکلات ناشی از آن نظیر دیابت حاملگی نشوند. وی، دوران شیردهی را از دیگر دوران مهم زندگی زنان عنوان نمود و اظهار داشت: توجه داشته باشید که ترکیب شیر هر مادر متناسب با نیازهای تغذیه ای نوزاد اوست. بعنوان مثال شیر مادری که نوزاد نارس به دنیا آورده دارای پروتئین بیشتری نسبت به شیر مادران دارای نوزاد ترم (به موقع متولد شده) است. چونکه او باید خارج از رحم کمبود رشد خویش را جبران کند. این کارشناس تغذیه ضمن اشاره به ارزش غذایی آغوز (شیر مادر در ایام اولیه بعد از تولد نوزاد) خاطرنشان کرد: شیر مادر دارای مواد ایمنی زا برای تقویت سیستم ایمنی نوزاد بخصوص در چند روز اول تولد است. ازاین رو برقراری تماس بین مادر و نوزاد در همان ساعت اول بعد از تولد و نوشیدن آغوز توسط نوزاد بسیار اهمیت دارد. وی خاطرنشان کرد: شیرمادر به تنظیم فلور میکروبی دستگاه گوارش نوزاد کمک می نماید. کاویانی با تکیه بر این که در ۶ ماه اول زندگی تغذیه شیرخوار باید منحصراً با شیر مادر باشد، اضافه کرد: تغذیه مادر به صورت مستقیم با ترکیب شیر او مرتبط می باشد، ازاین رو برنامه غذایی مادر باید بگونه ای باشد که ضمن تأمین نیازهای وی، انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای تولید شیر را تأمین کند. مصرف آب و مایعات کافی توسط مادر هم خیلی مهم است. مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه ضمن اشاره به اینکه تولید شیر مستلزم صرف انرژی در بدن مادر است تصریح کرد: بخشی از چربی های ذخیره شده در دوران حاملگی در بدن مادر در این دوره صرف تولید شیر می شود ازاین رو شیردهی مادر می تواند به تناسب اندام مادر بعد از زایمان کمک نماید. وی، پساقاعدگی را از دیگر دوره های زندگی زنان عنوان نمود و اظهار داشت: باروری یک زن معمولا در میانسالی پایان می یابد که این امر در اثر تغییر هورمون های جنسی (مانند استروژن) صورت می گیرد و سبب ایجاد تغییراتی در ترکیب بدن زنان می شود. کاویانی یکی از تغییرات دوران پساقاعدگی را کاهش تراکم استخوان ها ذکر کرد که زمینه ساز بروز بیماری پوکی استخوان یا استئوپروز است و دریافت منابع غذایی کلسیم (شیر و فرآورده های کم چرب آن و مغزدانه ها)، ویتامین D(قرارگیری در مقابل نور خورشید، مصرف مواد غذایی غنی شده با ویتامینD و مکمل آن) و انجام فعالیت بدنی را سفارش کرد. این کارشناس تغذیه تصریح کرد: بعضی مواد غذایی گیاهی مانند سویا و فرآورده های آن دارای ترکیباتی مشابه هورمون های جنسی زنانه هستند که به آنها فیتواستروژن می گویند. به نظر می آید مصرف این مواد غذایی در حد اعتدال می تواند برخی علایم پساقاعدگی را کم کند، هرچند اثرات آن کاملا اثبات نشده است. به نقل از ایشان، افزایش چربی های بد خون یا LDL-c و کاهش چربی های خوب خون یا HDL-c از تأثیرات دیگر کاهش استروژن است که یک زن را در دوران پساقاعدگی در معرض ابتلاء به بیماری های قلبی عروقی و سرطان قرار می دهد. کاویانی اضافه کرد: برای حفظ سلامت و کاهش خطر بروز بیماری ها سفارش می شود زنان در برنامه غذایی روزانه خود از غلات کامل سبوس دار، میوه ها و سبزی های تازه، منابع پروتئینی کم چرب یا بدون چربی، شیر و فرآورده های کم چرب آن یا نوشیدنی های سویا بهره برده و همواره با داشتن فعالیت بدنی، وزن خویش را در محدوده سلامت حفظ کنند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب